Boekrecensie: Mijn hart blijft in Afrika

Auteur:
Claudia Tabbert
Uitgever:
The House of Books
Pagina’s:
255
ISBN:
9789044321241
Bestellen

In 'Mijn hart blijft in Afrika' verteld Claudia Tabbert over haar ervaringen in Zuid-Afrika.

Claudia Tabbert is opgegroeid in het voormalige Oost-Duitsland. Daar werd haar altijd geleerd dat iedereen gelijk aan elkaar was. Desondanks kon zij zich in Oost-Duitsland niet ontwikkelen zoals ze zelf wilde, daarom wist ze uiteindelijk te vluchten naar West-Duitsland. Via verschillende vluchtelingenkampen kwam ze uiteindelijk terecht bij een farmaceutisch bedrijf. In het begin werkte ze daar als secretaresse, maar door haar inzet groeide ze in het bedrijf op naar een redelijke positie. Als workaholic nam ze alles aan wat maar op haar baan kwam. Uiteindelijk brak dit haar op en kreeg ze een burn-out. Hierop besloot ze dat ze zichzelf meer rust moest gunnen. Nadat ze een baan aangeboden kreeg bij een farmaceutisch onderzoeksbedrijf in Zuid-Afrika, besloot ze dat dit de rust en ommekeer was die ze zocht.

Eenmaal in Zuid-Afrika woonde en werkte ze in Pretoria. Voor haar werk moest ze veel gegevens uit klinieken controleren en verschillende klinieken bezoeken om nieuwe patiënten in het onderzoeksprogramma op te nemen. Tijdens één van deze bezoeken krijgt ze contact met een aantal kinderen, welke in de kliniek zijn opgenomen ter behandeling van een tuberculose infectie. Als ze daarna iedere keer terugkeert naar deze kliniek, gunt ze zichzelf de tijd om met deze kinderen te spelen. Hierdoor ontstaat er een vriendschap tussen haar en de kinderen. Deze vriendschap groeit uit tot een relatie waarbij vooral Tillis (één van de kinderen), Claudia als een moederfiguur gaat zien. Als Tillis met ontslag mag, besluit Claudia om hem in de sloppenwijken te gaan zoeken. Maar hoe vind je een vierjarige jongen in een sloppenwijk. Claudia Tabbert beweegt hemel en aarde om Tillis te vinden. Als ze hem dan eindelijk gevonden heeft, blijken zijn levensomstandig-heden dermate slecht te zijn dat ze zich om hem wil ontfermen. Maar een blanke vrouw met een gekleurd kind is in de periode dat Claudia Tabbert in Zuid-Afrika was, niet gebruikelijk. Bij haar poging om hulp te zoeken voor Tillis, wordt ze door alles en iedereen tegen gewerkt, inclusief haar collega's. Uiteindelijk zal één van de belangrijkste personen van Zuid-Afrika haar te hulp komen. Hierdoor heeft Tillis een kans gekregen om zich in Zuid-Afrika te ontwikkelen.

Hoewel Claudia Tabbert in een hele moeilijke periode in Zuid-Afrika was (net na het afschaffen van de Apartheid) is de negativiteit over Zuid-Afrika en haar inwoners, in combinatie met haar werk, bijna een stereotype verhaal. Desondanks is het wel een goed verhaal wat erg makkelijk leest.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: