Boekrecensie: Klimmen naar kruishoogte

Auteur:
Tosca Niterink
Uitgever:
Thomas Rap
Pagina’s:
240
ISBN:
9789400403116
Bestellen

In 'Klimmen naar kruishoogte' beschrijft Tosca Niterink haar wandelavontuur in Spanje: 1200 kilometer lopen van Granada naar Santiago de Compostella. Een route dwars door het binnenland van Spanje, een route die maar door weinigen wordt gelopen.

Na in 2009 besmet te zijn geraakt met het wandelvirus, wilden Tosca Nitering en Anita Janssen in eerste instantie gaan wandelen in Japan. Maar toen Japan werd getroffen door de aardbeving en de daarop volgende tsunami, bedachten ze zich geen moment en wijzigden ze de plannen. Daarop besloten ze dichter bij huis te gaan wandelen en wel naar Santiago de Compostella. Tijdens deze wandeltocht zorgen Tosca Nitering en Anita Janssen regelmatig voor opzienbarende momenten. Zo verdwalen ze constant, komen ze bijzondere mensen tegen (waaronder een potloodventer) en beschrijven ze tot in detail wat ze meemaken. Zo worden de medewandelaars niet ontzien, komt het vaak barre weer veelvuldig aan bod, alsmede de constante zoektocht naar een slaapplaats.

Hoewel 'Klimmen naar kruishoogte' een mooi verslag weergeeft van een barre voettocht dwars door het binnenland van Spanje, is de schrijfwijze niet voor iedereen weggelegd. Het constante joviale gedrag (althans, zo is het opgeschreven), komt de geloofwaardigheid van het verhaal niet ten goede. Dit is zonde, want het is juist een heel mooi verhaal. Een verhaal dat meer is dan alleen een beschrijving van een wandeltocht. Van de andere kant, door haar ironie heeft Tosca Niterink wel een uniek boek weten te schrijven. Kortom, je moet er van houden, maar weet je het te waarderen dan is 'Klimmen naar kruishoogte' zeker de moeite waard.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: