Boekrecensie: Kinderen van Afrika

Auteur:
Ton van der Lee
Uitgever:
Uitgeverij Balans
Pagina’s:
246
ISBN:
9789460033469
Bestellen

Ton van der Lee heeft een aantal jaar door Afrika rondgetrokken. Uitiendelijk is hij in Mali beland, waar hij een aantal jaar heeft gewoond. Dit avondtuur is beschreven in onder andere 'Het Zandkasteel'. Het dorp waar hij toentertijd woonde, een klein vissersdorp, heeft het na zijn terugkeer naar Nederland slecht. Dit komt niet zozeer door het vertrek van Ton van der Lee, maar meer door slechte oogsten, minder visvangst en andere problemen. Wanneer Ton van der Lee van deze problemen hoort, besluit hij te willen helpen. Maar hoe? Een plan voor een lokaal ontwikkelingshulp project ontvouwt zich langzaam. De ontwikkeling van dit project is beschreven in 'Kinderen van Afrika'.

Stichting Sanouna, zoals het project al snel heet (vernoemd naar de naam van het vissersdorp) wil zich, heel nobel, inzetten voor de kinderen in het dorp. Ton van der Lee heeft zich voorgenomen om de kinderen in het dorp elke dag een gratis maaltijd te geven. Maar wanneer hij dit vorm gaat geven, blijken er meer haken en ogen aan te zitten dan gedacht. De grootste daarvan is de financiering. Er is daarom meer nodig dan alleen het voorzien in maaltijden: het project moet zichzelf uiteindelijk in stand kunnen houden, dus er moet uiteindelijk geld binnenkomen. Ondertussen wordt het hen ook afgeraden om alleen maar te geven, de mensen zullen er ook iets voor moeten doen om niet hulpverslaafd te worden. In Sanouna besluit Ton van der Lee de mensen te vragen wat zij zelf willen. Hierna ontrolt zich langzaam een plan voor een heus project. Met een groep gemotiveerde Nederlanders weet hij uiteindelijk genoeg geld op te halen om het project van start te kunnen laten gaan. In korte tijd weten zij daarna verschillende soorten hulp te bieden aan het dorp, waaronder maaltijden voor de kinderen. Dit doen zij echter op zo'n manier dat het dorp zelf een grote verantwoordelijkheid draagt.

'Kinderen van Afrika' is niet alleen een beschrijving van de ervaringen met het opzetten van het particulier initiatief, maar ook een handboek daarvan. Het boek geeft inzicht in wat wel te doen en wat niet te doen bij het opzetten van een dergelijk project. Bijzonder is daarbij dat Ton van der Lee de mensen uit het dorp vanaf het begin volledig betrekt bij het project, iets dat veel grote organisaties niet doen. Mede daardoor is het project waarschijnlijk zo succesvol geweest. Een bijkomend aspect hiervan is dat doordat Ton van der Lee de inwoners van het dorp zo bij het project betrekt, en dit ook opschrijft, een goed beeld gevormd wordt over bepaalde tradities en gewoontes waar je mee te maken zult krijgen bij de uitvoering van een ontwikkelingshulpproject in Afrika. Kortom, een bijzonder boek dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: