Boekrecensie: Jacht op de jagers

Auteur:
Laurens de Groot
Uitgever:
Thomas Rap
Pagina’s:
368
ISBN:
9789400401952
Bestellen

In 'Jacht op de jagers' vertelt Laurens de Groot over zijn ervaringen als milieuactivist. Een 'baan' die bij veel mensen gelijk negatieve gedachtes oproept. Dat dit niet zo hoeft te zijn maakt Laurens de Groot meer dan waar met 'Jacht op de jagers'. Eerst als vrijwilliger op de Steve Irwin, later als fundraiser, om dan weer het veld in te trekken, alle facetten van het activistenleven komen voorbij.

'Jacht op de jagers' bestaat uit drie delen. Het eerste deel beschrijft de motivatie van Laurens de Groot om voor Sea Shepherd te gaan werken. Een goede baan bij de politie moest er bijvoorbeeld voor wijken. Het tweede deel beschrijft verschillende campagnes van Sea Shephers waar Laurens de Groot aan deel heeft genomen in Antarctica. Waaronder de beruchte campagne waarbij de Ady Gil tot zinken werd gebracht. In het derde deel beschrijft Laurens de Groot de missie om de zeehondenjacht in Namibië in kaart te brengen. Een missie die niet zonder risico is en ook niet zonder problemen zal verlopen.

Alle drie de delen staan vol met actie. Of het nou gaat over het met gillende sirenes door Den Haag rijden, of op een rubberboot al boterzuur gooiend vlak voor een walvisjager langs te varen in de wateren bij Antarctica, of dat Laurens de Groot door het duinzand in Namibië aan het kruipen is om de zeehondenjacht aldaar te kunnen filmen. Alles wat Laurens de Groot doet heeft tot doel om dieren te beschermen. Doordat Laurens de Groot zijn eigen ervaringen heeft opgeschreven is het voor de lezer goed mogelijk om je te verplaatsen in de schoenen van Laurens. Ook voor mensen die niet direct iets hebben met milieuactivisten is 'Jacht op de jagers' een aanrader. Het geeft een kijkje in de keuken van Sea Shepherd, beschrijft feitelijke informatie over bijvoorbeeld de walvisjacht, beschrijft nauwgezet de vaak bijzondere omgeving waarin Laurens de Groot zich begeeft, maar bovenal: het is bijzonder om te lezen dat een kleine groep mensen zich zo weet in te zetten voor een hoger doel.

'Jacht op de jagers' is aantrekkelijk geschreven. In die zin dat je constant wilt weten hoe het afloopt. Het boek barst van de actie en is daardoor geen moment saai. Juist ook door de afwisselende onderwerpen (meevaren op de Steve Irwin, fundraiser in Amerika of op campgane in Namibië), verveelt het boek niet. Kortom, een interessant, goed geschreven boek dat een belangrijk onderwerp aansnijdt.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: