Boekrecensie: Into thin Air

Auteur:
Jon Krakauer
Uitgever:
Pan Macmillan
Pagina’s:
304
ISBN:
9781447200185
Bestellen

In 1996 nam Jon Krakauer deel aan een expeditie om de Mount Everest te beklimmen. Hij zou als journalist verslag doen van het 'commercieel' uitbuiten van Mount Everest. De beklimming ging echter gruwelijk mis, op de dag dat Jon Krakauer de top bereikte, overleden 8 bergbeklimmers op de Mount Everest.

Jon Krakauer was in zijn jongere jaren een fanatieke bergbeklimmer. Als journalist had hij de grote toppen inmiddels lang achter zich gelaten. Toen één van de tijdschriften waar hij voor schreef Jon Krakauer benaderde voor een artikel over het commercieel uitbuiten van de Mount Everest wees hij dit af. Een reis naar het basiskamp alleen zag hij namelijk niet zitten, wel als hij zelf ook de Mount Everest zou mogen beklimmen. Zo gezegd, zo gedaan. Een wekenlange expeditie ging uiteindelijk aan de beklimming van de Mount Everest vooraf: eerst een lange tocht om het basiskamp te bereiken en vervolgens verschillende beklimmingen van delen van de Mount Everest om te acclimatiseren.

De daadwerkelijke beklimming wordt uitvoerig beschreven. Door het interviewen van diverse mede beklimmers heeft Jon Krakauer een zo accuraat mogelijk beeld proberen te schetsen. Het is echter goed mogelijk dat door de vermoeiing belangrijke feiten verloren zijn gegaan. Wat er precies mis is gegaan weet men echter niet. Wat vaststaat is dat het op de top gruwelijk mis is gegaan. Net nadat Jon Krakauer de top had bereikt en aan zijn terugweg was begonnen barstte een storm los, waardoor een aantal van zijn medeklimmers vast kwamen te zitten op de top van de Mount Everest en daar om het leven zijn gekomen.

Hoewel 'Into thin air' een buitengewoon adembenemend verslag is, heeft het ook veel kritiek gekregen. Zo hebben enkele medeklimmers hun ongenoegen geuit over zijn vermeende uitlatingen waarom de tragedie heeft kunnen gebeuren. In het postscript reageert Jon Krakauer uitgebreid op de kritiek. Door deze reactie is het voor de lezer mogelijk om zelf te bepalen of de door Jon Krakauer beschreven gebeurtenissen aanleiding kunnen zijn geweest voor de tragedie. Desalniettemin, ontbreekt er nog steeds informatie in het boek. Zo is later aangegeven dat het team dagelijks weerberichten ontving en men dus van te voren op de hoogte was van de storm. Hier wordt echter niet op gereageerd in het postscript.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: