Boekrecensie: Het kasteel van Elmina

Auteur:
Marcel van Engelen
Uitgever:
De Bezige Bij
Pagina’s:
272
ISBN:
9789023477044
Bestellen

Dat Nederland succesvolle zeevaarders heeft voortgebracht, moge duidelijk zijn. Maar dat dit ook een keerzijde heeft, is eigenlijk altijd onderbelicht gebleven. In 'Het kasteel van Elmina' beschrijft Marcel van Engelen de invloed die een aantal Nederlandse forten aan de toenmalige Goudkust (het tegenwoordige Ghana) heeft gehad.

Bijna drie eeuwen lang (van 1612 tot 1872) was Nederland heer en meester aan de Goudkust. Het kasteel van Elmina was hiervan het belangrijkste fort. Nederlandse schepen kwamen hierheen om slaven op te halen. Vele duizenden Afrikanen zijn via het kasteel van Elmina uiteindelijk in Noord-, Zuid- en Midden-Amerika terecht gekomen. Marcel van Engelen beschrijft al reizende langs de verschillende forten wat er allemaal is gebeurd in het verleden. Dat niet alleen de Nederlanders schuldig waren, komt gaandeweg het boek naar voren. Zo schrijft Marcel van Engelen dat slavernij altijd al een gebruik was in de lokale cultuur, Afrikaanse handelaren zijn dan ook een belangrijke spin in het web van de Nederlandse slavenhandel.

In 'Het kasteel van Elmina' voert Marcel van Engelen constant de discussie over de slavernij. De bezoeken die hij brengt aan het kasteel van Elmina zijn bijvoorbeeld niet zozeer beschreven vanuit een reisboek oogpunt, maar meer als een feitelijk relaas. Toch kan een boek als 'Het kasteel van Elmina' niet ontbreken in de lijst van boeken op 2theworld.nl, aangezien de Nederlandse slavenhandel zo'n enorme impact heeft gehad. Marcel van Engelen weet deze impact goed en objectief over te brengen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: