Boekrecensie: Help ik ben blank geworden

Auteur:
Bram Vermeulen
Uitgever:
Prometheus Bert Bakker
Pagina’s:
236
ISBN:
9789035140776
Bestellen

Een 18-jarige boerenzoon raakt ontwricht uit de maatschappij. Iets in hem knapt waardoor hij op een maandagochtend een krottenwijk van het kleine Zuid-Afrikaanse dorpje Swartruggens binnenloopt. Hij draagt een jacht-geweer bij zich dat hij heeft gestolen van zijn vader. Hij schiet die ochtend 4 'zwarten' neer en verwond er nog eens 11. Niet alleen het dorpje Swartruggens wordt hierdoor op zijn kop gezet, maar heel zwart Zuid-Afrika grijpt dit incident aan om te protesteren tegen het toenemende wit-zwarte geweld. Maar is er wel sprake van toenemend geweld? Zuid-Afrika staat toch al jaren bekend vanwege de geweldsincidenten, zowel van zwart naar blank als van blank naar zwart?

Twee dagen na de slachtpartij in de krottenwijk van Swartruggens hoorde Bram Vermeulen van het incident. Snel stapte hij in zijn auto om dit rassenincident te verslaan. Niet wetende dat de zoektocht naar de reden voor de slachtpartij in plaats van antwoorden, alleen maar vragen oplevert. In zijn zoektocht spreekt Bram Vermeulen met zowel de zwarten als de blanken, hij spreekt mensen van hoog naar laag uit de samenleving. Familie van de dader, een psycholoog, buren, vrienden, zelfs de leider van het ANC: Jacob Zuma, komen aan het woord. De moord in Swartruggens is dan ook de perfecte aanleiding om te kijken naar het al eeuwen bestaande rassenconflict in Zuid-Afrika. Hierbij maakt Bram Vermeulen constant de terugkoppeling naar de Nederlandse integratieproblemen.

Bram Vermeulen woont al een aantal jaar in Zuid-Afrika, waar hij correspondent voor de NRC en de NOS is. Ook hij ervaart de integratieproblemen in Zuid-Afrika al jaren, zo realiseert hij zich meer dan eens dat hij 'blanker' is dan hij zelf dacht. Bram Vermeulen bijt zich vast in dit verhaal om uit te zoeken wat er toch met Zuid-Afrika aan de hand is. 'Help, ik ben blank geworden' is een boek, dat journalistiek gezien, zeer goed in elkaar zit. Het leest heel prettig en geeft een goede kijk in de Zuid-Afrikaanse cultuur en mentaliteit. Zowel die van de blanken als de zwarten.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: