Boekrecensie: Groeten uit verweggistan

Auteur:
Derk Bolt
Uitgever:
Uitgeverij De Kring
Pagina’s:
224
ISBN:
789462970212
Bestellen

Voor de zoektochten van Spoorloos reist Derk Bolt de hele wereld over. Van Zuid-Amerika tot Azië, geen bestemming is hem vreemd. De ene plek nog exotischer dan de andere, maar tijdens zijn reizen is hij altijd afhankelijk van anderen: of het nu om een verblijf in een hotel gaat, of het vervoer voor de opnames van Spoorloos. En precies daar gaat het wel eens mis.

Zo beschrijft Derk Bolt tientallen korte verhalen, van zo'n 4 pagina's lang, waarin hij met pech en ongemak te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een stranding op het vliegveld. Niet doordat zijn vlucht is geannuleerd, maar doordat hij zijn paspoort is kwijtgeraakt. Een beetje a la de film The Terminal, maar dan niet op een vliegveld in New York maar in Bogota, waar hij 's nachts de enige ronddwalende persoon is. Of de keer dat hij in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Phen lamskotelletjes bestelt, waarna hij in een verhitte discussie verstrikt raakt met de chef en uiteindelijk met de staart tussen zijn benen afdruipt. Of wanneer hij voor opnames van Spoorloos in precies dat stadje terecht komt waarvan iedereen had gezegd dat hij daar absoluut niet moest komen vanwege het gevaar dat hij daar zou lopen. Kortom, ervaringen met alledaagse problemen die menig lezer bekend voor zullen komen.

In deze verhalen gebruikt Derk Bolt volop zelfspot om één en ander leuk en lollig neer te zetten. Dat is gelukt, zeker. Het boek leest makkelijk weg en is ook nog eens vermakelijk om te lezen. Maar om nou te zeggen dat 'Groeten uit verweggistan' echt een goed reisboek is? Nee, daar missen de verhalen toch wat diepgang voor. Of dat erg is? Nee, helemaal niet. De korte anekdotes passen misschien juist wel bij deze tijd: snel nog even dit, snel nog even dat en in de tussentijd heb je mooi de tijd om weer een bijzondere en aparte belevenis van Derk Bolt te lezen. Feit is wel, 'Groeten uit verweggistan' geeft een verrassend ander beeld dan de doorsnee reisgids!

Deze boekrecensie is geschreven na het ontvangen van een recensie exemplaar. Dit is echter niet van invloed geweest op onze mening. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: