Boekrecensie: Gevangene van de Taliban

Auteur:
Jere van Dyk
Uitgever:
Boekerij
Pagina’s:
299
ISBN:
9789022557129
Bestellen

Als journalist heeft Jere van Dyk in de jaren '80 al de nodige ervaring opgedaan in Afghanistan. Zo verblijft hij enige tijd bij de moedjahedien, die strijden tegen de Sovjet Unie. In 2007 bevond Jere van Dyk zich opnieuw in Afghanistan, en wilde hij de ware Taliban interviewen. Hij trok daarom samen met zijn vertrouwde gidsen naar een regio waar geen andere westerse journalist zich durfde te vertonen: de grensregio van Afghanistan en Pakistan, om een boek over de Taliban te schrijven. Toen ze de grens met Pakistan over waren gestoken en bijna bij hun bestemming waren, stonden ze opeens oog in oog met een groep Talibanstrijders.

Op het moment dat Jere van Dyk gevangen wordt genomen, weet hij het zeker: 'nu ben ik dood'. Wat volgt zijn dagen, weken van onzekerheid. Elke keer dat de deur van zijn cel opengaat denkt hij dat dat de laatste keer is. Een onthullende kijk in de denk en leefwereld van een gevange en van de Taliban zelf. Dat Jere van Dyk veel geluk heeft gehad, moge duidelijk zijn (anders had dit boek er immers niet geweest). Zonder dat hij het weet is er namelijk een grote reddingsoperatie op touw gezet. Na 48 dagen van gevangenschap, worden Jere van Dyk en zijn gidsen vrijgelaten door de Taliban en overgdragen aan zijn redders. Nog steeds is onbekend waarom hij is vrijgelaten en of er bijvoorbeeld losgeld is betaald.

Kortom, 'Gevangene van de Taliban' is een intrigerend boek dat niet alleen een gedetailleerd verslag doet van de denk- en leefwereld van de Taliban, het geeft ook een kijkje in de Islam, de grensregio van Afghanistan en Pakistan, maar bovenal laat het de lezer ervaren wat gevangenschap met een mens doet. Voor een ieder die ook maar iets over de problemen van Afghanistan en Pakistan af denkt te weten, is 'Gevangene van de Taliban' een mooi middel om zijn/haar kennis aan te vullen, met een rapportage uit eerste hand.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: