Boekrecensie: Even naar de evenaar

Auteur:
Frank van Rijn
Uitgever:
Elmar B.V., Uitgeverij
Pagina’s:
200
ISBN:
9789038923550
Bestellen

Wanneer Frank van Rijn voor een zere vinger naar een gepensioneerd huisarts gaat, krijgt hij een folder mee over Cycling out of Poverty. Een organisatie die in Afrika fietsen aan de allerarmsten geeft. Niet veel later wordt hij gebeld door iemand van Cycling out of Poverty, of hij geen ambassadeur voor de organisatie zou willen worden. Korte tijd later begint een fietsreis door Kenia en Oeganda, waar Frank van Rijn voor zijn rol als ambassadeur voor Cycling out of Poverty een aantal projecten zal bezoeken, uiteraard op de fiets.

Vanuit Nairobi fietst Frank van Rijn richting het noorden. Dol op evenaar passages als hij is, paseert hij er op deze reis verschillende. Alwaar hij zich telkens weer laat voorlichten over het Corioliseffect: links- of rechtsom draaiend water, afhankelijk aan welke kant van de evenaar je staat. Hoewel de demonstratie zelf leuk is, komt ook het Afrika van vandaag om de hoek kijken: helemaal wanneer Frank van Rijn moet betalen voor een dergelijke demonstratie, of mee wordt getrokken naar een souvenirwinkeltje, waar hij altijd weer iets koopt, ook al is zijn eigen fiets al zo zwaar beladen. Uiteindelijk komt Frank van Rijn aan in Oeganda, waar hij heeft afgesproken met mensen van Cycling out of Poverty, als ambassadeur bezoekt hij een aantal projecten in Oeganda en later ook in Kenia. Zo praat hij met schoolkinderen die door de gekregen fiets niet meer iedere dag naar school hoeven te lopen en opent hij bijvoorbeeld een nieuwe werkplaats voor de lokale fietstaxi's.

Hoewel 'Even naar de evenaar' geschreven is om Cycling out of Poverty te promoten, geeft het een mooi kijkje in het leven van een wereldfietser. Zo staan niet alleen de bezoeken van Van Rijn aan de projecten van Cycling out of Poverty beschreven, maar komen ook zijn strubbelingen op straat aan bod: hoe hij in de truc trapt om hem geld afhandig te maken, het avontuur van geldwisselen, een slaapplek vinden en praten met medereizigers. Dat alles is op de bekende, haast ironische, manier beschreven en rijkelijk aangevuld met foto's van de reis.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: