Boekrecensie: Een jaar in de Provence

Auteur:
Peter Mayle
Uitgever:
Het Spectrum
Pagina’s:
322
ISBN:
9789027468499

Peter Mayle besluit in 1987 samen met zijn vrouw te verhuizen naar de Provence in Frankrijk. Ze betrekken een schitterend landhuis waar nog het nodige aan verbouwd moet worden. Als typische Engelsen komen ze langzaam maar zeker in flow van het leven in de Provence. 'Een jaar in de Provence' geeft op een luchtige en soms ludieke manier weer hoe zij dit jaar hebben ervaren.

Normaal gesproken houden we niet zo van boeken die geschreven zijn als een dagboek. Peter Mayle heeft echter bewezen dat je zelfs in dagboekstijl een uitstekend boek kunt schrijven. Al zijn ervaringen over de verhuizing naar de Provence staan namelijk per maand beschreven. Peter Mayle neemt je op deze manier mee van de aankoop van het huis, de verbouwing, tot de uiteindelijk voltooiing een jaar later. Ondertussen vertelt Peter Mayle uitgebreid over het leven in de Provence: de contacten met Faustin (zijn wijnboer), de truffelzoekers, zwijnenjagers maar bovenal de vele tradities die er gelden met betrekking tot het eten. Beetje bij beetje raken Peter Mayle en zijn vrouw ingeburgerd in de Provence en krijgen zelfs de speciale gebruiken door, die nodig zijn om de verbouwing op tijd af te kunnen krijgen.

Hoewel het boek eind jaren '80 al is is geschreven, merk je hier eigenlijk vrij weinig van. De beschrijving van de streek, haar inwoners en haar gewoontes zijn tijdloos. Hierdoor kun je je tot op de dag van vandaag gemakkelijk in de schoenen van Peter Mayle verplaatsen. Het voelt op een gegeven ook echt alsof je het eerste jaar in de Provence samen met Peter Mayle en zijn vrouw beleeft. Niet gek als menig lezer na het lezen van een 'Een jaar in de Provence' een dergelijk uitstapje ook wel ziet zitten. Maarja, zoals Peter Mayle duidelijk maakt: is de houding van de vele buitenlanders doorslag gevend voor het al dan niet slagen van een dergelijk project. In het geval van Peter Mayle en zijn vrouw is het zeker geslaagd.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: