Boekrecensie: De tovenaar van de Nijl

Auteur:
Matthew Green
Uitgever:
Lebowski
Pagina’s:
329
ISBN:
9789048804559
Bestellen

Joseph Kony is één van 's werelds meest gezochte oorlogsmisdadigers. Maar eigenlijk weet niemand exact wie hij is en waar hij zich bevindt. Terwijl hij toch al geruime tijd het noorden van Uganda onveilig maakt. Als reactie op het bewind van Museveni, de president van Uganda, zaait Joseph Kony dood en verderf onder zijn eigen bevolking. Matthew Green, correspondent in Oost-Afrika voor persbureau Reuters was zo geïntrigeerd door de mythen die Kony omgeven, dat hij persoonlijk opzoek ging naar de oorlogsmisdadiger.

Matthew Green reist af naar het noorden van Uganda. Aldaar komt hij in contact met voormalige kindsoldaten, slachtoffers, machthebbers en bemiddelaars. Iedereen heeft zo een eigen invulling over wie Joseph Kony is en waarom hij oorlog voert. Langzaam wordt het Matthew Green duidelijk dat de Ugandese en Sudanese regering hun eigen belangen hebben om het conflict met Joseph Kony in stand te houden, ook al betekent dit de dood van velen. In de zoektocht naar Josoph Kony, reist Matthew Green door Noord Uganda en delen van Sudan. Wanneer een ontmoeting met Joseph Kony zelf nabij is, zit hij net aan de verkeerde kant van Sudan. Wanneer Matthew Green denkt dat hij zijn pijlen heeft verschoten, komt daar toch nog een mogelijkheid om Joseph Kony te ontmoeten.

'De tovenaar van de Nijl' is een boek dat een inkijkje geeft in één van de meest huiveringwekkende conflicten van Afrika. Waarom wordt iemand die zo veel ellende veroorzaakt immers niet gepakt? Matthew Green geeft, door verschillende personen het woord te bieden, hier een zeer gedetailleerd antwoord op. Het conflict blijkt daardoor niet zo simpel te zijn als je zou denken. Hoewel 'De tovenaar van de Nijl' niet direct een reisboek is, beschrijft het wel een belangrijke regio van Afrika. Juist daarom is het ook zo'n intrigerend boek, zeker voor mensen die enige interesse hebben in het continent en haar problemen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: