Boekrecensie: De stralen van de Zon

Auteur:
Nelly-Jane Dahler
Uitgever:
Palmslag
Pagina’s:
168
ISBN:
9789491773167
Bestellen

Wanneer de Sibajak al ruim een maand onderweg is van Indonesië naar Nederland, en vanwege de dichte mist dagen moet wachten om de haven van Rotterdam binnen te mogen varen, heeft de moeder van Nelly-Jane Dahler alle tijd om terug te denken aan haar tijd in Indonesië. Als zestienjarige ligt haar hele leven namelijk in Indonesië en gaat zij het grote onbekende tegemoet.

Als enige staat Janneke, de moeder van Nelly-Jane Dahler, aan de reling te wachten op een glimp van Nederland. Onderwijl passeert haar hele familie de revue: familiebanden worden uitgelegd, de stamboom wordt verduidelijkt, de escapades van haar vader, maar belangrijker: de invloed van de oorlog, het jappenkamp en het verlangen naar haar vader komen voorbij. Hierdoor is 'De stralen van de zon' niet zozeer een reisboek, maar geeft het vooral een beeld van hoe het leven voor Nederlanders in Indonesië er uitzag.

Bij aankomst in Nederland weet Janneke niet wat haar te wachten staat. Alles wat ze van Nederland weet komt uit verhalen en/of foto's. Ze realiseert zich echter dat met haar nieuwe leven in Nederland, de rollen omgekeerd zijn: alle herinneringen van Indonesië liggen nu in haar geheugen. Doordat Nelly-Jane Dahler deze herinneringen op papier heeft vastgelegd, zijn deze vereeuwigd, en liggen ze niet meer alleen vast in het geheugen van Janneke. Toch lijkt het hierdoor wel wat op een familiekroniek, en gaat het grotere verhaal soms wat verloren. Het had een mooie uitbreiding van het boek geweest als er bijvoorbeeld iets meer aandacht was geschonken aan de feitelijke geschiedenis, in plaats van de korte episodes waarin wordt uitgeweid over de geschiedenis. Desalniettemin geeft het een goed beeld van het leven in Indonesië van net na de oorlog door de ogen van een kind.

Deze boekrecensie is geschreven na het ontvangen van een recensie exemplaar. Dit is echter niet van invloed geweest op onze mening. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: