Boekrecensie: De ontdekking van de vrijheid

Auteur:
Peter Mak
Uitgever:
Boekenplan
Pagina’s:
254
ISBN:
9789086661497
Bestellen

Een wereldreis, dat is waar 'De ontdekking van de vrijheid' over gaat. Niet zomaar een wereldreis, maar een bijzondere, namelijk een wereldreis per fiets! Peter Mak en zijn vrouw laten alles achter zich om de wereld te ontdekken. Via 16 landen fietsen ze vanaf Nederland naar Jordanië. Daar eindigt het boek, maar zijn zij nog niet eens halverwege hun reis.

Waarom zou je een wereldreis per fiets willen maken? Niet echt het vervoersmiddel voor de gemiddelde reiziger. Peter Mak fietst al heel lang en stiekem had hij al heel lang de droom om een lange reis per fiets te maken. Wanneer hij door een arbeidsconflict lange tijd thuis komt te zitten heeft hij alle tijd van de wereld om eens rustig zijn situatie te overdenken. Een beschrijving van een periode die voor velen zo bekend zal zijn: de beginnende 'midlife crisis?' Uiteindelijk besluit Peter Mak wat velen wel zouden willen maar niet durven: het roer moet om! Peter Mak heeft daarbij het geluk dat zijn vrouw hem steunt. Al snel besluiten ze dan ook om hun droom waar te maken en een rondje over de aardbol te gaan fietsen. Vanuit Nederland via België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk in de richting van Turkije, Syrië om uiteindelijk te eindigen in Jordanië.

Tijdens hun reis worden ze vaak voor gek verklaard dat ze een dergelijke reis op de fiets maken, maar nog vaker worden ze als ware helden onthaald. Bijzonder is dat juist de landen waar je een warm onthaal niet zou verwachten, de lokale bevolking juist erg gastvrij is naar Peter Mak en zijn vrouw Karin. Neem bijvoorbeeld het door oorlog verscheurde Servië waar de bevolking voor Peter en Karin klaar staat of Turkije waar ze worden overladen door verse groente en fruit, meer dan ze op de fiets mee kunnen nemen.

Juist de afwisseling tussen het fietsen en de ontmoetingen met de lokale bevolking maken het boek erg sterk. Ook is het positief dat het boek eerlijk is geschreven: scheldpartijen, ziektes, operaties, kortom ook de negatieve punten van een fietsvakantie zijn in 'De ontdekking van de vrijheid' opgenomen. Hierdoor is het absoluut niet een standaard/positief reisverhaal geworden. Peter Mak heeft in 'De ontdekking van de vrijheid' een bijzonder reisverslag weten te beschrijven. Niet alleen voor fietsers is dit boek interessant, ook voor niet fietsers staan er verschillende tips over lokale gebruiken en toeristische plekken in die het lezen de moeite waard maken.

Het enige minpunt van 'De ontdekking van de vrijheid' zijn de illustraties: erg mooi bedoeld, jammer alleen dat het merendeel zwart/wit is waardoor de foto's soms erg onduidelijk worden.

Deze boekrecensie is geschreven na het ontvangen van een recensie exemplaar. Dit is echter niet van invloed geweest op onze mening. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: