Boekrecensie: De grote dictatortour

Auteur:
Marten Blankesteijn & Irene de Zwaan
Uitgever:
Spectrum
Pagina’s:
207
ISBN:
9789049103330
Bestellen

In 'De grote dictatortour' reizen Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan door verschillende landen die door één persoon worden geregeerd. Ze gaan het gesprek aan met de lokale bevolking, overheidsmensen, oppositieleden en journalisten om zo het politieke systeem te kunnen doorgronden.

Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan reizen door Egypte, Jordanië, Syrië, Jemen, Dubai, Oman, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Tadzijkistan, Oezbekistan en Turkmenistan. In 'De grote dictato tour' beschrijven zij hun ervaringen met het bewind in deze landen, ervaringen die zij opdoen via gesprekken, maar ook vooral door nonchalant de toerist uit te hangen. Dat dit niet altijd vlekkeloos verloopt blijkt wanneer ze de toegang tot Iran wordt ontzegd.

Door de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten is 'De grote dictatortour' ingehaald door de werkelijkheid. De regimes van onder andere Mubarak en Assad zijn inmiddels gesneuveld. Hoewel het nog steeds interessant is om te lezen wat er tijdens deze regimes allemaal is voorgevallen, heeft het boek wel een deel van haar relevantie verloren. Voor de overige landen (zoals Oezbekistan, Turkmenistan en Tadzijkistan) geldt dit overigens niet. Het boek geeft daar een kijkje in de keuken van het bijzondere politieke klimaat dat in die landen heerst. Kijken we naar de recente geschiedenis, dan kun je je al snel afvragen wanneer het politieke systeem in ook deze landen omvalt.

Al met al geeft 'De grote dictatortour' een bijzonder kijkje in voor velen onbekende landen. Doordat Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan korte beschrijvingen van de geschiedenis van de machthebbers combineren met opgedane informatie, wordt het een heel levendig verhaal. De situatie in ieder land is kort en bondig beschreven, waardoor het prettig leest. 'De grote dictatortour' is een interessant boek, maar zoals gezegd, jammer dat het voor een deel al is ingehaald door de werkelijkheid.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: