Boekrecensie: De Everest boys

Auteur:
Clint Willis
Uitgever:
National Geographic
Pagina’s:
511
ISBN:
9789048809462
Bestellen

Chris Bonnington is één van Engelands meest gerespecteerde klimmers. Het kleurrijke gezelschap klimmers waar hij deel van uitmaakte heeft het bergbeklimmen drie decennia na de eerste Everestbeklimming opnieuw uitgevonden. Hun heldhaftigheid kwam ze echter ook duur te staan. De één na de ander sneuvelde. Clint Willis probeert aan de hand van dagboekbeschrijvingen en gesprekken met leden uit de 'Bonnington Boys', zoals de groep heette, erachter te komen of het allemaal de moeite waard was.

Clint Willis begint zijn verhaal aan het begin van de jaren '60. Als snel maken Chris Bonnington, Whillans en Ian Clough naam door onder moeilijke routes in de Alpen te klimmen. Maar dat de Alpen al snel te klein zijn, moge duidelijk zijn. Beschrijvingen van beklimmingen in de Himalaya en andere hooggebergtes volgen elkaar daarna in rap tempo op. Chris Bonningron wordt daarbij voornamelijk de expeditieleider. Hoewel hij daardoor zelf verschillende toppen moest missen, waren zijn expedities wel vaak succesvol. Hoewel succesvol, is een expeditie succesvol als er verschillende klimmers zijn omgekomen tijdens de klim? Toch was de roem uiteindelijk altijd belangrijker. Niet iedereen heeft immers achter zijn naam staan als eerste de zuid-west wand van Mount Everst beklommen te hebben.

Clint Willis heeft de beklimmingen van de Bonnington Boys nauwkeurig weergegeven. Doordat hij zelf jarenlange ervaring heeft met klimmen, heeft hij sommige passages, wanneer er bijvoorbeeld geen gegevens beschikbaar waren, geromantiseerd aan de hand van zijn eigen klimervaringen. Dit doet echter geen enkele afbreuk aan het verhaal. 'De Everest boys' geeft goed weer hoe een beklimming eraan toe gaat, waarbij ook aandacht is voor de negatieve aspecten (zoals ruzies en het overlijden van mede klimmers). Clint Willis heeft het boek bovendien zo beschreven, dat het voor iedereen prima te volgen is. Toch zal het niet een boek voor iedereen zijn. Hoewel er zeker een zekere mate van spanning in het boek zit, zul je toch een zwak moeten hebben voor dergelijk avontuur.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: