Boekrecensie: De diepte in

Auteur:
Phillip Finch
Uitgever:
Carrera
Pagina’s:
286
ISBN:
9789048801213
Bestellen

Een groot deel van de mensheid houdt van reizen. Sommigen doen daar 'gekke' dingen voor, zoals de toppen van de hoogste bergen verkennen. Anderen gaan juist waar niemand nog is geweest, zo raakt de Australische piloot verslaafd aan grotduiken. In 'De diepte in' wordt het verhaal van deze legendarische duiker verteld.

Hoewel Dave Shaw een succesvolle baan had als piloot, was hij toch telkens op zoek naar nieuwe uitdagingen. Toen hij op een gegeven moment een duik maakte, wist hij dat daar zijn nieuwe uitdaging lag. Met veel toewijding leerde hij duiken, grotduiken en technisch duiken. Hierdoor kon hij op plekken komen waar anderen nog niet waren geweest, hoewel het hem hier eigenlijk niet om te doen was. Dave Shaw ging het puur en alleen om de uitdaging. Eén van zijn duikcursussen deed Dave Shaw in Zuid-Afrika, bij Don Shirley, waar hij al snel mee bevriend raakte. Samen besloten ze een duikpoging te wagen naar de bodem van Bushman's Cave. Een grot van maar liefst 280 meter diep. Tijdens de eerste duik verliep alles vlekkeloos: de bodem werd bereikt waar Dave Shaw het lichaam aantrof van een jaren eerder verongelukte duiker. Omdat het hem toen niet lukte om het lichaam te bergen besloot hij een tijd later een tweede poging te wagen. Ondanks alle voorbereidingen (of misschien juist wel dankzij) verliep de duik niet zoals verwacht. Een klein halfuur na het begin van de duik, was Dave Shaw overleden en vocht Don Shirley voor zijn leven.

Philip Finch heeft in 'De diepte in' een zeer nauwkeurig verhaal beschreven over de passie van Dave Shaw en het drama dat zich voltrok in Bushman's Cave. Hoewel het boek voor sommigen misschien wat technisch overkomt, is het geen moment saai. Sterker nog, Philip Finch heeft het verhaal zeer aangrijpend op weten te schrijven, daarbij leest het boek erg makkelijk weg. Kortom, 'De diepte in' beschrijf een bijzondere reis naar een plek waar nog maar weinig mensen zijn geweest en ook maar weinig mensen zullen komen, een reis die voor Dave Shaw tragisch afliep, maar waardoor hij binnen de duikwereld wel een heldenstatus heeft gekregen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: