Boekrecensie: De Crisiskaravaan

Auteur:
Linda Polman
Uitgever:
Uitgeverij Balans
Pagina’s:
230
ISBN:
9789050189736
Bestellen

'De Crisiskaravaan' van Linda Polman is in geen opzicht een boek dat een 'mooie' reis beschrijft. Toch is het boek sterk geassocieerd met reizen, weliswaar in de zin van ontwikkelingshulp, maar toch. En omdat het boek een bijzondere kijk geeft op deze hele ontwikkelingswereld, die voor iedereen interessant is om te weten, is besloten om 'De Crisiskaravaan' op te nemen als recensie. In de hoop dat deze geldverslindende wereld kan veranderen.

Linda Polman reist als journalist naar verschillende conflictgebieden. Gebieden die iedereen wel uit het nieuws kent, maar waar je nu een kijk achter de schermen krijgt. Zo worden de verschillende hulpverleners in Sierra Leone uitvoerig beschreven. En dan beschrijft Linda Polman niet alleen de hulpverleners die goed werk doen, maar ook (eigenlijk vooral) de hulpverleners die geen goed werk doen. Oké, het werk dat deze laatste categorie hulpverleners uitvoert wordt ook als goed bestempeld, maar of dat echt zo is? Om een klein voorbeeld te geven, een voorbeeld wat verschillende keren terugkomt in 'De Crisiskaravaan':
Linda Polman beschrijft talloze internationale hulpverlenings-organisatie, er zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Verschillende van deze organisaties 'kapen' kinderen weg onder het mom dat zij geen kans hebben op een 'normaal' leven, dit ondanks dat er speciale, op maat gemaakte hulpmiddelen voor de kinderen aanwezig zijn. Vaak gebeuren deze 'kapingen' via achterkamertjes politiek. Bekend is natuurlijk een recent voorbeeld van een aantal Fransen die een heel vliegtuig vol met kinderen uit Tsjaad probeerde te smokkelen.
Linda Polman vraagt zich af of ontwikkelingshulp de wereld juist geen kwaad doet door dit soort praktijken toe te staan. Een tweede voorbeeld dat Linda Polman aanhaalt:
Corruptie wordt in veel landen toegepast in de alledaagse politiek. Linda Polman beschrijft diverse verhalen hoe hulporganisaties de eigenlijke motors zijn van de verschillende conflicten. Immers vragen veel lokale (corrupte) leiders vaak geld voor het toestaan van ontwikkelingshulp.

'De Crisiskaravaan' is een goed boek dat een unieke kijk geeft op de wereld van de ontwikkelingshulp. Het is een absolute must voor iedereen die ook maar iets met deze wereld te maken heeft en zeker een aanrader voor iedereen die wel eens geld geeft aan hulporganisaties. Of u de mening van Linda Polman steunt of niet, 'De Crisiskaravaan' zal voor nieuwe ideeën zorgen.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: