Boekrecensie: De Congo codes

Auteur:
Dirk-Jan Koch
Uitgever:
Prometheus
Pagina’s:
232
ISBN:
9789035141469
Bestellen

Congo staat bij velen bekend vanwege de jungle, oorlog, kindsoldaten en verkrachtingen. Niet echt een populair land om heen te gaan. Wanneer Dirk-Jan Koch bij Buitenlandse zaken aangeeft dat hij graag in Congo geplaatst wil worden, krijgt hij direct zijn zin. Een persoonlijk relaas over zijn Congo volgt, waarin hij de voors en tegens van internationale samenwerking beschrijft.

Als ambassademedewerker schrijft Dirk-Jan Koch codes over Congo. 'De Congo Codes' bevatten echter niets van deze officiele berichten, maar zijn puur gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen in Congo. Zo komen vrouw en kind(eren) veelvuldig aanbod. Toch draait het merendeel van het boek over zijn werk in Congo, namelijk de internationale samenwerking. Wanneer hij gaat doceren aan de Universiteit van Kinshasa, kan hij samen met studenten de schaduwkant van internationale samenwerking onderzoeken. Zijn visie op internationale hulp wordt echter niet gedeeld door de studenten. Waar Dirk-Jan Koch de samenwerking als positief ervaart, zien de studenten dit alleen maar als tegenwerking. Hoewel Dirk-Jan Koch altijd het positieve blijft zien van internationale samenwerking, breekt Congo hem uiteindelijk toch op. Althans, niet Congo, maar wel zijn baan bij de ambassade: het politieke spel zorgt er uiteindelijk voor dat hij zijn baan opzegt en aan de slag gaat bij een internationale ontwikkelingsorganisatie. Als directeur komt Dirk-Jan Koch met een heel ander Congo in aanraking: dat van hekserij, fraude en corruptie.

'De Congo Codes' geven een gedetailleerd beeld van Congo. Daarbij geeft Dirk-Jan Koch door middel van een persoonlijk relaas een goed beeld van internationale samenwerking. Hoewel er veel gebieden voor verbetering zijn, is het aan de internationale gemeenschap om daar iets aan te doen. Zoals Dirk-Jan Koch echter zelf ook al aangeeft, is het vaak in het belang van die internationale gemeenschap om juist niet te doen: de zogenaamde desinteresse en de reden waarom internationale samenwerking soms juist niet werkt. Kortom, een boek dat niet alleen een kijkje in de keuken van het dagelijkse leven in Congo geeft, maar ook een duidelijke visie weergeeft over internationale samenwerking.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: