Boekrecensie: Dag Afrika

Auteur:
Marcia Luyten
Uitgever:
De Bezige Bij
Pagina’s:
192
ISBN:
9789023476498
Bestellen

In 'Dag Afrika' beschrijft Marcia Luyten haar kijk op Afrika. Doordat zij een aantal jaar in Rwanda heeft gewoond, kan zij putten uit een grote dosis ervaringen. Ervaringen die haar met alle facetten van het Afrikaanse leven hebben doen kennismaken.

In 'Dag Afrika' beschrijft Marcia Luyten over de armoede, de nog bestaande stigma's rondom HIV/AIDS, over de oorlog, de snelle economische ontwikkeling en nog veel meer. Hierbij gebruikt ze voornamelijk haar eigen observaties: over de tuinman, haar ervaring achter het stuur in Afrika, gesprekken met de lokale bevolking en het weigeren om ambtenaren om te kopen. Deze beschrijvingen geven een bijzondere kijk op Afrika, namelijk die van het bekende arme Afrika dat afhankelijk is van het westen, maar ook het snel opkomende Afrika waar juist in geïnvesteerd zou moeten worden. Een kritische blik op de aanwezige ontwikkelingshulp, inclusief die van de Nederlandse overheid, blijft hierbij niet achterwege.

Toch is 'Dag Afrika' een behoorlijk 'blank' boek, geschreven door een blanke, met het perspectief van een blanke. Hoewel het een geweldig interessant boek is, dat door de veelal korte hoofdstukken zeer makkelijk leest, is het toch jammer dat er maar weinig plek is voor het echte Afrika in 'Dag Afrika'.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: