Boekrecensie: Chasing the devil

Auteur:
Tim Butcher
Uitgever:
Vintage
Pagina’s:
336
ISBN:
9780099532064
Bestellen

Sierra Leone en Liberia behoorden lange tijd tot de gevaarlijkste gebieden van Afrika. Verschillende oorlogen zorgden ervoor dat de situatie in beide landen uiterst onstabiel was. Tim Butcher heeft beide landen verschillende keren bezocht, maar nooit kon hij het binnenland verkennen omdat dit simpelweg te gevaarlijk was. Nu het alweer een aantal jaar relatief rustig is in beide landen, besluit Tim Butcher om het binnenland te verkennen, op zoek naar het verhaal hoe de vele inwoners van de binnenlanden de oorlog hebben doorgemaakt.

Tim Butcher trekt er niet zomaar op uit, maar volgt het voetspoor van Graham Greene, wie in 1935 vanuit Freetown, door het binnenland naar Buchanen, aan de kust in Liberia is getrokken. Zij kregen hulp van 26 dragers en waren van alle, voor die tijd, luxe voorzien. Tim Butcher heeft slechts één metgezel, een gids en een chauffeur voor hun bagage en loopt alles zelf, door dichte tropische jungle. Onderweg ervaren ze hoe de oorlog heeft huisgehouden, nog steeds zijn de sporen namelijk zichtbaar. Maar ze komen niet alleen in aanraking met de restanten van de 'duivelse' oorlog, ook lokale tradities waarbij de duivel een belangrijke rol speelt komen voorbij. Eén keer betekent dit zelfs dat ze een klein stuk om moesten lopen, omdat ze geen toestemming krijgen van de lokale gemeenschap over het voor hun belangrijke stuk grond te lopen.

Tim Butcher beschrijft niet alleen zijn reis, maar geeft ook de geschiedenis weer van de plekken die hij passeert, alsmede beschrijft hij zijn eerdere ervaringen in Sierra Leone en Liberia en hoe hij het ervaart om weer terug te zijn. Toch kun je je nog steeds afvragen waarom hij deze tocht in hemelsnaam wilde maken. Een achterdocht die ook bij veel Afrikanen moeilijk was weg te nemen, zoals tijdens de tocht verschillende keren blijkt. Maar juist doordat het zo'n bizarre tocht is (ruim 500 kilometer door de jungle), kan slechts met respect op de tocht gereageerd worden. Helemaal wanneer het ook nog eens met goede afwisselingen tussen reis en geschiedenis geschreven blijkt te zijn. Kortom, na 'Blood river' heeft Tim Butcher opnieuw een boek geschreven dat een inkijkje geeft in het werkelijke Afrika.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: