Boekrecensie: Beroep: avonturier

Auteur:
Aukje van Gerven
Uitgever:
A.W. Bruna LeV.
Pagina’s:
307
ISBN:
9789022996911
Bestellen

In 'Beroep: avonturier' fietst Aukje van Gerven van Tanzania dwars door Afrika, via het Midden-Oosten, door Europa terug naar Nederland. Ze gaat het grote avontuur aan samen met haar nieuwe vriend, die ze eigenlijk pas net kent. Volledig op elkaar aangewezen beleven de twee aardig wat avonturen, die in detail staan beschreven.

Toen haar relatie uitging, was het tijd voor iets anders. Al surfend op internet kwam ze terecht op de website van Pole to Pole, een reis van de noordpool naar de zuidpool, volledig te voet. Een eerdere versie van de Pole to Pole tocht was in 1999 gestart, maar vanwege de aanslagen van 9 september in de ijskast gezet. In 2006 werd het project opnieuw opgepakt, precies het moment dat Aukje van Gerven deze ommezwaai nodig had. Ze gaf zich op en werd uitgekozen. Selectie- en trainingsdagen in Canada volgden en vol goede moed begon ze aan het binnenhalen van sponsoren. Maar uiteindelijk ging het hele avontuur niet door in verband met een gebrek aan financiering. Aukje van Gerven wilde met een paar mede reizigers toch iets organiseren, de SUMMIT was het gevolg: een tocht naar de top van de Kilimanjaro. Daarna zijn ze op lokale fietsen door Tanzania gaan fietsen. Dit alles wordt kort beschreven in 'Beroep: avonturier'. Het boek begint hier namelijk pas: op hun eigen fietsen, fietsen Aukje van Gerven en haar nieuwe vriend Jon (die ze heeft leren kennen tijdens het Pole to Pole avontuur) van Tanzania terug naar Nederland.

Al in het begin blijkt de relatie met Jon niet die waarop ze gehoopt had: hij noemt haar een prinsesje en zij kan zijn kritiek niet uitstaan. Toch weten de twee het met elkaar vol te houden, al komen daar de nodige ruzies aan te pas. Dit alles wordt in detail beschreven, tot aan de rode billen, huilbuien en vrijpartijen aan toe. De openheid van Aukje van Gerven zorgt ervoor dat de lezer zich goed in haar situatie kan verplaatsen. Toch is 'Beroep: avonturier' vooral een verslag van de reis, wat zeker een bijzonder avontuur is. Wat echter op zijn plaats was geweest, was een meer gedetailleerde beschrijving van de landen waar ze doorheen zijn gefietst, van de mensen met wie ze in contact kwamen en van de verschillende culturen. Oke, het moet gezegd, sommige hoofdstukken bevatten een korte beschrijving van de geschiedenis, maar toch gaat het boek nu voornamelijk over Aukje en haar avontuur, waardoor je toch telkens een beetje terug moet denken aan de prinses op haar fiets in Afrika. Neemt niet weg dat het boek makkelijk leest en zeker voor mensen die iets hebben met fietsen een plezierig boek is om te lezen. Verder kun je weinig dan respect hebben voor twee mensen die 12.000 kilometer op de fiets hebben afgelegd. Of dat (en het beklimmen van de Kilimanjaro) echter reden is om te zeggen dat je beroep avonturier is, valt nog te bezien. Marc Helsen heeft daar bijvoorbeeld meer recht op, maar dit is slechts een kleine voetnoot.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: