Boekrecensie: Beren op de weg

Auteur:
Gijs van Middelkoop
Uitgever:
Elmar B.V., Uitgeverij
Pagina’s:
224
ISBN:
9789038924229
Bestellen

Gijs van Middelkoop en zijn vriendin fietsen in 'Beren op de weg' van Jasper in Canada naar Rocky Mountain National Park in de Verenigde Staten. Een fietstocht dwars door de Rocky Mountains, waar je veel beren hebt. Tijdens de reis komen ze dan ook genoeg beren tegen, zowel letterlijk als figuurlijk.

Het boek bestaat uit twee delen, in het eerste deel wordt de reis van Jasper naar Rocky Mountain National Park belicht. Een reis waar menig Canadees en Amerikaan hen voor gek verklaart: ze hebben toch niet voor niets een auto uitgevonden!? Berghelling, guur weer en de angst voor de beren wisselen elkaar af in dit deel van het boek. Het tweede deel gaat over het plan om de fietstocht naar het zuiden van de Verenigde Staten af te maken. Dit deel loopt echter volkomen anders dan vooraf uitgestippeld. Al vrij snel na aankomst in de Verenigde Staten wordt Aimee, de vriendin van Gijs van Middelkoop ziek. Zij blijkt een longembolie opgelopen te hebben. Een mogelijk levensbedreigende situatie, waarvoor opname in een ziekenhuis nodig blijkt en dat terwijl ze die dag net aan het vervolg van hun reis hadden willen beginnen. Ze laten het er echter niet bij zitten en wanneer de artsen zeggen dat het weer enigszins kan, stappen ze weer op de fiets. Dit keer echter niet meer voor een lange tocht, maar voor kortere dagtochten. Maar dat de figuurlijke beren op de weg nog niet voorbij zijn, blijkt wel als het weer niet helemaal meewerkt en ze bijna slachtoffer worden van een overstroming.

Hoewel 'Beren op de weg' dus zeker geen rozen-geuren-en-manenschijn is, schrijft Gijs van Middelkoop overal vrij luchtig over. Sterker nog, door het hele boek is de zelfspot en soms zelfs wat sarcastische ondertoon terug te lezen. Zo beschrijft Gijs van Middelkoop bijvoorbeeld nonchalant hoe hij een groep computers met één druk op de knop heeft uitgezet toen hij zich even uitstrekte, of zijn ervaring met statistiek (die altijd tegen hem lijkt te werken), maar ook tijdens het verblijf in het ziekenhuis komt de nodige zelfspot naar boven. Hierdoor is het, net zoals zijn eerdere werk 'Amerikanen fietsen niet' een makkelijk leesbaar boek, dat een goede balans heeft tussen het fietsavontuur en alles wat daarbij komt kijken.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: