Bezienswaardigheden in Berlijn – deel 2

Dat Berlijn genoeg te bieden heeft om je dagen te vermaken, moge duidelijk zijn. Eerder schreven we al een blog over bezienswaardigheden in Berlijn. In dit tweede deel beschrijven we nog meer bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te bezichtigen.

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is een plein in het centrum van Berlijn. Het plein zelf is niet heel bijzonder, ware het niet dat aan weerszijde van het plein een kerk staat. Aan de zuidzijde staat de Neue Kirche, oftewel de Duitse Kathedraal en aan de noordzijde de Franse Kathedraal. Hoewel beide kerken kathedraal worden genoemd, zijn ze dat eigenlijk niet. Beide kerken hebben namelijk een koepel, in het Frans ‘Dome’ geheten. Dit heeft ervoor gezorgd dat men door de jaren heen is gaan praten over de Dom, oftewel kathedraal. Beide kerken zijn aan het begin van de 18de eeuw gebouwd, maar liepen in de Tweede Wereldoorlog veel schade op en zijn daardoor in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw grotendeels herbouwd.

Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum is één van de best bezochte musea in Berlijn. In het Pergamonmuseum bevinden zich een museum voor de oudheden, museum voor Islamitische kunst en een museum voor kunst uit het Midden-Oosten. Onder de kunstwerken die in het museum te zien zijn bevinden zich enkele bijzondere kunstwerken, waaronder één van de toegangspoorten naar Babylon. Verder zijn er veel gebruiksvoorwerpen uit de oudheid te zien die zijn gevonden bij opgravingen.

Franziskaner Kirche

De Franziskaner Kirche behoort tot de oudste kerken van Berlijn. Hoewel kerk, eigenlijk is het geen kerk meer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk namelijk volledig verwoest en nooit hersteld. Wat resteert is een ruïne. De geschiedenis van de Franziskaner Kirche gaat terug tot halverwege de 13de eeuw, toen een klooster werd gebouwd op de plek van de huidige ruïne van de Franziskaner Kirche. Nog in dezelfde eeuw, werd er een tweede gebouw bij dit klooster gebouwd, de daadwerkelijke kerk. Doordat men na de Tweede Wereldoorlog wel de ruïne veilig heeft gesteld, zijn tot op de dag van vandaag de oude vormen van de kerk goed te zien. Zeker vanuit de Fernsehturm.

Neue Nationalgalerie

De Nationalgalerie bevond zich na de Tweede Wereldoorlog in Oost-Berlijn. Daarom is in 1968 in West-Berlijn ook een nationaal kunstmuseum gebouwd: de Neue Nationalgalerie. Dit museum, ontworpen door Mies van der Rohe, is een modern gebouw en stelt na de hereniging van Oost- en West-Duitsland voornamelijk moderne kunst uit de 20ste en 21ste eeuw tentoon. Het enige nadeel van dit museum zijn de bewakers: die lopen de hele tijd te schreeuwen als bezoekers ook maar een beetje in de buurt komen van een kunstwerk. Lastig om zo van de kunst te genieten, in een museum.

Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche

De naam van de Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche is eigenlijk wat verwarrend. De Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche is namelijk geen kerk, het zijn de restanten van een kerk die tussen 1891 en 1895 is gebouwd in opdracht van keizer Wilhelm II. Deze kerk is tijdens de Tweede Wereldoorlog echter getroffen door een luchtborbadement, waardoor de kerk zwaar beschadigd raakte. Na de Tweede Wereldoorlog heeft men besloten om de kerk niet te restaureren, maar wel de nog staande kerktoren te laten zoals die was. Ook werd besloten om pal naast deze ruïne een nieuwe kerk te bouwen. Deze nieuwbouw met gebruik van veel glas, is karakteristiek voor de omgang met het verleden in Berlijn.

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg is een groot paleis in het westen van Berlijn. Het oorspronkelijke paleis werd in opdracht van Sophie Charlotte gebouwd en in 1699 in gebruik genomen. Drie jaar later werd het paleis echter alweer grondig uitgebreid. In 1707 werd het paleis nogmaals onder handen genomen: onder andere de grote toren en de orangerie werden aan het paleis toegevoegd. Halverwege de 18de eeuw werd een nieuwe oostelijke vleugel aan het paleis toegevoegd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis zwaar beschadigd. Na de Tweede Wereldoorlog was het paleis in zo’n slechte staat dat men vreesde dat het gesloopt zou worden. Die gedachte werd alleen maar bevestigd toen een ander Berlijns paleis in 1951, dat minder zwaar beschadigd was, ook werd gesloopt. Maar met veel moeite heeft men uiteindelijk besloten om het paleis volledig in ere te herstellen: een jarenlang herstel volgde, met resultaat. Vandaag de dag is Slot Charlottenburg namelijk één van de belangrijkere toeristische trekpleisters van Berlijn. Toeristen kunnen gratis de paleistuinen bezoeken maar moeten toegang betalen om het paleis zelf te mogen bezichtigen.

Gepubliceerd op woensdag 30 maart 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *