Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is één van de bekendste bruggen ter wereld en is de loop der jaren het symbool geworden van San Francisco. De Golden Gate Bridge overspant de Golden Gate, de smalle opening tussen de San Francisco Bay en de Grote Oceaan.

Omdat San Francisco op een schiereiland ligt, was er maar 1 landverbinding met het vaste land. Sinds 1820 hebben er al veerboten gevaren tussen het noordelijke puntje van San Francisco en Marin County. Dit was echter een gevaarlijke oversteek vanwege de vaak dichte mist en de sterke stroming. Door de groei van San Francisco werd het echter wel duidelijk dat er meer verbindingen met de stad nodig waren. Verschillende voorstellen werden ingediend om een brug te bouwen, waarvan de eersten al in 1916 werden ingediend. Hoewel veel mensen toen nog niet geloofden dat er in de constante harde wind en sterke stroming een brug gebouwd kon worden, werd in 1930 het ontwerp goedgekeurd. 3 jaar later werd begonnen met de bouw. Toen de brug in een oranje grondlaag was geverfd vonden veel mensen dit een mooie kleur voor de brug, hierop werd besloten om de brug deze kleur te laten behouden en sindsdien draagt de Golden Gate Bridge deze donkere oranje kleur. Vier jaar na de start van de bouw werd de bouw voltooid met een besparing van bijna 1,5 miljoen dollar op het oorspronkelijke budget. Ter gelegenheid van de opening van de Golden Gate Bridge werd er een week lang feest gevierd, waarbij de brug eerst alleen toegankelijk was voor voetgangers en fietsers en pas nadat President Roosevelt in Washington D.C. het officiële openingssein had gegeven werd de brug opengesteld voor het verkeer.

De Golden Gate Bridge is ruim 2.700 meter lang en ongeveer 227 meter hoog. Hiermee was de brug ten tijde van de bouw de grootste en langste hangbrug ter wereld. Deze titel moest de Golden Gate Bridge in 1964 afstaan aan de Verrazano-Narrow Bridge in New York. Inmiddels is het de op 8 na langste hangbrug ter wereld, maar nog steeds één van de meest bijzonderste.

Voor voetgangers en fietsers is de brug overdag (gratis) toegankelijk en 's nachts gesloten. Al het overige verkeer betaalt tol om San Francisco binnen te komen. Doordeweeks maken fietsers en voetgangers gebruik van dezelfde weg, in het weekend is er een aparte strook voor fietsers. Vanaf de brug, maar ook vanaf de Sausalito kant, heb je een fantastisch uitzicht naar San Francisco.

Adres:
Golden Gate Bridge
Website:
Website
 
Wijziging doorgeven?

Vergelijkbare posts:

Geen posts gevonden
Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: