Backpacken in Namibië

Ga je backpacken, dan ga je naar Azië, Australië of Zuid-Amerika. Afrika wordt in ieder geval niet heel vaak genoemd als backpack-bestemming. Terecht: vluchten zijn namelijk duur, en het verblijf is er lang niet zo goedkoop als in bijvoorbeeld Azië. En toch kun je er prima backpacken. Je moet alleen wel weten waar je moet zijn.

Je kunt natuurlijk echt op de bonnefooi gaan reizen en zien waar je uitkomt. Zelf hebben we goede ervaringen met Intercape. Deze busvervoerder verzorgt een busdienst in grote delen van zuidelijk Afrika. En voor backpackers is zuidelijk Afrika een geweldige bestemming. Om te beginnen heb je er natuurlijk Kaapstad. Een stad waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Een stad met natuur en cultuur, waar iedereen zich tot in de late uurtjes prima zal kunnen vermaken. Met Intercape kun je vanuit Kaapstad heel Zuid-Afrika doorreizen, maar bijvoorbeeld ook naar Namibië, Zambia of Mozambique doorreizen. Om je een idee te geven van de kosten:

Kaapstad - Durban: vanaf ongeveer 65 euro (24 uur in de bus).
Kaapstad - Windhoek (Namibië): vanaf ongeveer 80 euro (21 uur in de bus).
Windhoek - Livingstone (Zambia, nabij de Victoria Falls): vanaf ongeveer 60 euro (20 uur in de bus).
Windhoek - Swakopmund: vanaf zo'n 30 euro (4 uur in de bus).
Kaapstad - Johannesburg: vanaf zo'n 60 euro (18 uur in de bus).
Johannesburg - Maputo (Mozambique): vanaf zo'n 30 euro (8 uur in de bus).

De genoemde prijzen zijn enkele reis en het goedkoopste tarief, dus nog steeds niet spotgoedkoop, maar wel veilig en vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld vliegen. Bovendien zijn het bijna allemaal nachtritten, met stoelen die ver achterover kunnen (wij hebben beter geslapen in de Intercape bussen dan in het vliegtuig), ideaal dus voor de echte backpacker.

Eenmaal in Windhoek, dan ligt het hele land eigenlijk binnen handbereik. Vanuit Windhoek vertrekken er minibusjes naar verschillende steden in het land. De minibus is niet heel duur, maar verwacht geen luxe. Een ritje Windhoek - Swakopmund kost zo'n 10 euro, maar je hebt geen comfortabele zitplaats. Sterker nog, de passagier die bij de deur zat, heeft 4 uur lang de deur dicht zitten houden toen wij een keer de minibus namen. Makkelijker is het om zelf een auto te huren. Houd je er niet van om alleen te reizen of wil je echt goedkoop een auto huren, check dan het prikbord bij de Cardboard Box (is een hostel in Windhoek). Hier hangen vaak berichten van andere reizigers die op zoek zijn naar reisgenoten om bijvoorbeeld autohuur te delen.

Overigens huur je al voor zo'n 30 euro per dag een auto (vaak een wat oudere Volkswagen Golf of vergelijkbaar). Dus als je de kosten hiervoor deelt, dan kan dat prima (met 4 personen kom je dan op nog geen 10 euro per persoon per dag, inclusief benzine). Vanuit Windhoek rijd je in een dag naar Etosha, Sossusvlei of Fish River Canyon en in zo'n 4 uur naar Swakopmund.

Voor de backpacker die wel van een feestje houdt, dan is Swakopmund de place to be! Op het eerste oog doet dit stadje nogal Duits aan, maar het is het buitensport mekka van Namibië: parachutespringen, dolfijnenspotten, quadbiken in de duinen, sandboarden, paardrijden, het kan er allemaal. Hierdoor zijn er ook relatief veel jongeren in Swakopmund, wat het voor de backpacker weer gezellig maakt. Het is dan ook bijna iedere avond wel gezellig in de barretjes van Swakopmund. Verwacht echter geen enorm grote discotheken.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: