Alles wat je moet weten over de Laugavegur

Volgens velen behoort de Laugavegur in IJsland tot de mooiste wandelingen ter wereld. Of dat echt zo is weten we (nog) niet, we hebben ze immers nog niet allemaal gelopen. Wel hebben we de Laugavegur gelopen, en vertellen je in dit blog alles wat je moet weten over deze prachtige wandeling.

De Laugavegur loopt van Landmannalaugar naar Thórsmörk (Þórsmörk) en is daarmee zo’n 55 kilometer lang. In de omgeving van Landmannalaugar heb je riolietgebergte, oftewel rood, bruin en geel gebergte. Thórsmörk daarentegen is een groene oase, en tussen Landmannalaugar en Thórsmörk loop je door een afwisselend landschap: van een vulkanische woestijn tot uitgestrekte ijsvlaktes. Kortom een wandeling met veel verschillende weidse uitzichten.

Inhoudsopgave

Wanneer kun je de Laugavegur lopen?
Welke richting loop je op?
Hoelang duurt de Laugavegur?
Overnachten op de Laugavegur?
Wildkamperen op de Laugavegur?
Wat heb je nodig om de Laugavegur te lopen?
Wat eet je tijdens de Laugavegur?
Hoe kom je van en naar de Laugavegur?
Verder doorlopen?

Wanneer kun je de Laugavegur lopen?

In de wintermaanden ligt er veel sneeuw en ijs in het gebied waar de Laugavegur doorheen loopt. Lopen wordt hierdoor erg lastig, maar nog belangrijker: zowel Landmannalaugar als Thórsmörk zijn dan nauwelijks te bereiken. Er blijven daardoor maar een paar maanden (juni, juli, augustus en september) over om te lopen, waarbij de mogelijkheden om in juni te lopen sterk afhangen van het weer. Beter is het om de wandeling dus te plannen ergens tussen half juli en half september, en zelfs dan moet je op alles voorbereid zijn (maar daarover later meer).

Welke richting loop je op?

De meeste mensen lopen de wandeling van noord naar zuid (van Landmannalaugar naar Thórsmörk), aangezien Landmannalaugar zo’n 300 meter hoger ligt dan Thórsmörk. Toch zijn wij ook veel wandelaars tegengekomen die ‘m juist in noordelijke richting lopen.

Hoelang duurt de Laugavegur?

Dat hangt helemaal van je eigen keuze af, maar de range ligt ergens tussen de 4 uur en 4 dagen. Ja echt, er is een jaarlijkse ultra run (in augustus) die de volledige route van de Laugavegur volgt. De snelste tijd is ruim 4 uur. Gekkenwerk als je het ons vraagt, bovendien heb je dan geen tijd om wat van de omgeving te zien, terwijl die juist zo mooi is. Wat ons betreft is het daarom beter om jezelf wat meer tijd te geven. Wij hebben de route vrij relaxed gelopen en hebben er 4 dagen over gedaan (twee etappes van 12 kilometer en twee keer 16 kilometer), als je een beetje getraind bent is 3 ook prima te doen, wij kozen ervoor om een dag extra te genieten.

Overnachten op de Laugavegur

Onderweg kom je verschillende berghutten tegen: Landmannalaugar, Hrafntinnusker, Alftavatn, Hvanngil, Emstrur (ook wel aangeduid als Botnar), en Langidalur in Thórsmörk. Let wel: de Alftavatn en Hvanngil hutten liggen op slechts enkele kilometers afstand van elkaar, dus het is gebruikelijk dat je er een kiest, maar niet beide. In Thórsmörk heb je ook de mogelijkheid om in Husadalur (Volcano Huts) en Basar (Utivist) te verblijven.

Als je in de hutten wilt slapen, dien je maanden van te voren te reserveren. We kennen mensen die het geluk hadden dat er toch nog plaatsen vrij waren in de hut, maar dat is in het wandelseizoen toch vrij zeldzaam. Een nacht in een hut kost tussen de 6.500,- en 11.000,- ISK per persoon per nacht (prijzen november 2022). Je krijgt dan een bed en kunt gebruikmaken van de gemeenschappelijke keuken.

Bij de hutten kun je ook kamperen. Voor een tent is altijd plaats en hoef je dan ook niet van tevoren te reserveren. Een nacht kamperen kost 2.500,- ISK per persoon per nacht. Bij sommige hutten kun je als campinggast ook gebruik maken van de douche in de hut, hiervoor wordt 500,- ISK gerekend. Wanneer je gebruikt wilt maken van de hut, maar er niet blijft overnachten wordt er ook 500,- ISK in rekening gebracht.

Wildkamperen op de Laugavegur?

Wildkamperen in IJsland is alleen toegestaan op publiek toegankelijke grond. Wildkamperen is verboden in beschermde natuurgebieden zoals nationale parken. Daar zit gelijk het ‘probleem’: een groot deel van de Laugavegur loopt door beschermd natuurgebied waar wildkamperen dus verboden is en je alleen bij de hutten kunt kamperen. In theorie kun je dus nog wel wildkamperen op publiek toegankelijke grond alleen staan er geen bordjes die aangeven op wat voor grond je loopt. Wil je wildkamperen dan dien je dus zeker te zijn dat je je tent niet in een beschermd natuurgebied op zet. In het verleden hebben wildkampeerders al voor de nodige schade aan de vaak fragiele natuur van de Laugavegur gezorgd. Daarom wordt geadviseerd om gewoon niet wild te kamperen als je de Laugavegur loopt en alleen bij de hutten te kamperen.

Wat heb je nodig om de Laugavegur te lopen?

De Laugavegur is geen ‘walk in te park’, ook al denken sommigen van wel. Je komt steile berghellingen tegen, uitgestrekte ijsvlaktes en grote rivieren die je door moet (inderdaad: door, dus niet over). Naast een goede standaard uitrusting is het aan te raden om waterschoenen (sandalen , lichte sportschoenen of surfschoentjes) mee te nemen voor de rivierdoorsteek, wandelstokken voor de steile afdalingen en een camelback voor je water. Hoewel de route zeer goed is gemarkeerd, zijn een GPS en/of kaart wel aan te bevelen, vooral wanneer het slecht weer is (wat het ongetwijfeld wel een keer zal zijn). En verder: eten, heel veel eten! Onderweg kun je namelijk niets kopen, dus alles wat je wilt eten, moet je zelf meenemen.

Wat eet je tijdens de Laugavegur?

Alles wat je wilt eten, moet je zelf meenemen (of je nu in de hutten slaapt of kampeert). Onderweg zul je geen winkels of restaurants aantreffen. Alleen in Landmannalaugar en Thórsmörk staan kleine winkeltjes, waar je zo nodig het laatste proviand kan inslaan (weliswaar betaal je daar de hoofdprijs). Dus voorkom dat je, net zoals de Brit die wij op dag twee tegenkwamen, al op dag twee door je eten heen bent. Drinken (in de vorm van water) is ruimschoots voorradig: bij alle hutten kun je onbeperkt drinkwater tappen.

Hoe kom je van en naar de Laugavegur?

Zowel Landmannalaugar als Thórsmörk zijn bereikbaar via zogenaamde F-wegen (4×4 vereist). Maar het is niet handig om zelf te rijden, aangezien je auto dan in Landmannalaugar of Thórsmörk staat en het vrij omslachtig is om met de bus van Thórsmörk naar Landmannalaugar te reizen. Makkelijker is het om daarom in Reykjavik de bus te pakken naar Landmannalaugar. Zowel Reykjavik Excursions als Trex hebben een busverbinding tussen Reykjavik – Landmannalaugar en Reykjavik – Thórsmörk. De rit van/naar Landmannalaugar duurt zo’n 4 tot 5 uur, terwijl de rit van/naar Thórsmörk zo’n 3 uur duurt.

Verder doorlopen?

Voor de fanatiekelingen onder ons kun je de Laugavegur ook nog verlengen met 1 à 2 dagen. Van Thórsmörk kun je de Fimmvorduhals trail naar Skogar lopen. Een afstand van ongeveer 20 kilometer, maar waarbij je behoorlijk wat hoogtemeters maakt, en het weer bekend staat om snel om te slaan.

Meer lezen?

Lees onze verslagen over de Laugavegur:
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4

Gepubliceerd op zondag 13 november 2016.
Bijgewerkt op woensdag 16 november 2022.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *