6 musea in Oslo die je gezien moet hebben

Oslo heeft genoeg musea om je een paar dagen te vermaken. Welke musea wat ons betreft de beste zijn, lees je hieronder:

Frammuseum

Het Frammuseum is letterlijk om het schip Fram gebouwd (vandaar ook de wat aparte vorm van het gebouw). Met de Fram is onder andere Roald Amundsen in 1910 naar de Bay of Whales op de Zuidpool gevaren. Vanaf zijn basis (Framheim) ondernam hij als eerste mens een expeditie naar de geografische Zuidpool. Het Frammuseum vertelt dit verhaal alsmede de verhalen van andere poolexpedities.

Frammuseum

Kon-Tiki Museum

Het Kon-Tiki Museum ligt tegenover het Frammuseum en is gewijd aan de expedities van Thor Heyerdahl. Hij is met behulp van een balsahouten vlot van Peru naar Polynesië gezeild en later ook nog van Noord-Afrika naar Barbados. Behalve verschillende van zijn vlotten, kun je ook veel foto's van zijn bizarre reis zien.

Kon-Tiki Museum

Nobel Peace Center

Het Nobel Peace Center is gevestigd in het voormalige, maar nog net zo statige station Vestbanen. In het Nobel Peace Center zijn wisselende tentoonstellingen (die gelinkt zijn aan de Nobelprijs voor de Vrede) en een permanente tentoonstelling over de winnaars van de Nobelprijs te zien. Doordat het museum gratis is, is het één van de best bezochte musea van de stad. Overigens worden de Nobelprijzen niet in het Nobel Peace Center uitgereikt, maar aan de overkant van de straat, in het Stadhuis van Oslo.

Nobel Peace Center

Skimuseum

Aan de voet van de Holmenkollen skitoren, ligt het Skimuseum. Het museum is geopend in 1923 en is daarmee het oudste museum gewijd aan de skisport. In het museum vind je dan ook diverse historische ski's, alsmede de mogelijkheid om de skisport te ervaren (simulater, video's, etc). Aangezien je toch door het museum komt als je naar de top van de skischans wilt, kun je er net zo goed wat meer tijd voor uit trekken.

Skimuseum

Munchmuseum

Toen de Noorse schilder Edvard Munch in 1944 overleed, liet hij een groot deel van zijn werk na aan de stad Oslo. Deze werken, aangevuld met schilderijen van Munch zus, staan centraal in het Munchmuseum. Allen schilderijen, prenten en beelden die menselijke emoties, angsten en onzekerheden uitbeelden. In 2004 werden de bekendste werken van Munch, de Schreeuw en de Madonna, uit het Munchmuseum gestolen. Uiteindelijk werden ze in 2006 teruggevonden. Sinds deze overval is de beveiliging in het Munchmuseum behoorlijk opgeschroefd en moet je als bezoeker door een metaaldetector. Weet echter wel dat de Schreeuw, niet in het Munchmuseum hangt, maar in het Nasjonaalmuseet.

Munchmuseum

Astrup Fearnley Museum

Sinds 2012 is het Astrup Fearnley Museum gevestigd op Tjuvholmen, in twee gebouw ontworpen door Renzo Piano. In één van de gebouwen is de permanente collectie moderne kunst te zien, waaronder het beroemde kunstwerk van Michael Jackson met zijn aapje. In het andere gebouw worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

Astrup Fearnley Museum

Tip

Als je een Oslo Pass koopt, heb je voor 24, 48 of 72 uur toegang tot deze en vele andere musea.

Vergelijkbare posts:

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie: